Complete line up JazzFest 2023 bekend!

JazzFest presenteert een bomvol programma, met meer bands dan ooit, op meer locaties dan ooit.

 

De line-up van JazzFest 2023 is compleet. Zo goed als, want je houdt nog een paar verrassingen van ons tegoed. Op zaterdag 18 maart presenteren we een bomvol programma, met meer bands dan ooit, op meer locaties dan ooit. Naast het vertrouwde Timorplein, met dit jaar de StayOkay als festivalhart, bespelen we deze 12de editie ook het Javaplein en de Javastraat in onze geliefde Indische buurt in Amsterdam-Oost!

StayOkay – Timorplein

Saxofonist Ben van Gelder vroeg de Amerikaanse drummer Jeff Ballard voor een unieke JazzFest-special met meestergitarist Reinier Baas en basvirtuoos Clemens van der Feen. Het Large Ensemble van het Conservatorium van Amsterdam gaat dit jaar een samenwerking aan met de Duitse jazzzanger Theo Bleckmann. Bleckmann, die werkte met Steve Coleman, John Zorn en Dave Douglas, staat bekend om zijn verbluffende zangtechniek. Ook in de StayOkay, maar dan in de foyer, staat tot drie keer deze avond het jazzensemble The Fried Seven, met typische tunes uit de jaren 20 en 30. Benjamin Herman is voor velen het boegbeeld van de Amsterdamse jazz. En vooral een saxofonist die altijd verrast. Het Benjamin Herman Trio staat op de bühne met een bijzondere gast én Amsterdammer uit de Indische Buurt: pianist en improvisator Oscar Jan Hoogland.

Coffee Company – Javaplein

Eén van de nieuwe locaties van JazzFest is de Coffee Company aan het Javaplein. We kunnen ons daar opmaken voor drie bands van zeer uiteenlopende genres: het powertrio Spear/Sparrows, bestaande uit elektrische gitaar, bas en drums, de sensatie ÖNDER, het baskwintet van Jort Terwijn, een frisse en zeldzame installatie van basinstrumenten en Fast DE, de band rondom bassist Daniël Eskens, die speelse melodieën en complexe ritmes brengt in een mix van electronic, jazz, psychedelic en alternative pop.

Elthethokerk – Javastraat

Componist des Vaderlands Martin Fondse schreef in opdracht van het Bachfestival Dordrecht een werk voor het Bachorgel in de Grote Kerk aldaar, de Morningstar Cantata. Dat werd een daverend succes. Voor JazzFest speelt Martin zijn cantate in triobezetting, met zangeres Anna Serierse en klarinettist Claudio Puntin.

Ook op het programma in de Elthethokerk staan trompettist Bruno Calvo en pianist Daahoud Salim met gloednieuw repertoire, geschreven op de leest van het duo. De jonge makers dit jaar zijn de Letse fluitiste Ketija Ringa Karahona en Zuid-Koreaanse pianiste Chaerin Im. Met cellist Ernst Reijseger kan dit trio niet meer stuk.

Cybersoek – Timorplein

Philipp Rüttgers speelt op locatie Cybersoek zijn soloset Heaven Heaven. Op deze nieuwe locatie aan het Timorplein kun je ook genieten van de jonge saxofoniste Alice Leggett met bassist Alessandro Fongaro. Bassist Zack Lober presenteert als debuterend bandleider zijn project No Fill3r en Paula Bilá & Mauro Cottone spelen soulvolle en originele composities geïnspireerd op Zuid-Spaanse roots. De IJslander Kristján Martinsson onderzoekt vanachter zijn piano zijn verwantschap met de Scandinavische jazz in een bijzonder soloprogramma.

OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) – Javaplein

De Oba aan het Javaplein is al langer een vaste partner van JazzFest. De wereldmuziekband Dyar speelt op deze locatie een mix van eigen composities en wereldmuziekstukken. De naam van het gloednieuwe kwartet Flechtwerk, dat bestaat uit een onconventionele bezetting van hobo, cello, contrabas en viool, verwijst naar de melodieën van de vier stemmen die al spelend in elkaar gevlochten worden tot verticale harmonieën.

Badhuis Oedipus – Javaplein

We sluiten de avond af met een spetterend, swingend en oergezellig optreden van Roda da Holanda in Badhuis Oedipus aan het Javaplein. Bij deze band draait alles om de Braziliaanse samba! Dat betekent dansen en genieten van elkaar én de muzikanten, absolute toppers met o.a. Lilian Vieira, Breno Virícimo, en Udo Demandt!