JazzFest Amsterdam 2019 komt er aan!

JazzFest Amsterdam

JazzFest Amsterdam 2019 komt er aan!

Het is alweer tijd voor de 8e keer JazzFest Amsterdam. Wederom in Studio/K en StayOkay op het Timorplein in onze mooie Indische buurt in Amsterdam-Oost.

Wat is er nieuw bij JazzFest 2019?
Tijdens deze editie zal bij de programmering de focus liggen op het duo. Met de bands van Tineke Postma, Renske Taminiau, Anna Serierse, Laura Polence en Marta Arpini is er daarnaast ook veel aandacht voor bands met vrouwelijke leiders.
Er zijn uiteraard ook grotere ensembles te vinden in de line-up, zoals het CvA Large Ensemble dat in het diepe duikt met de Amerikaanse topsaxofonist Ben Wendel. Ook drummer en componist Guy Salamon geeft acte de presence. Hij leidt een soort all star band van jong aanstormend talent dat hij om zich heen heeft verzameld.
Elektronische klanken zullen goed vertegenwoordigd zijn bij het nieuwe duo SNOW bestaande uit Jeroen van Vliet en Frans van der Hoeven.

Wij zijn er trots op dat het festival zich in de loop der jaren ontwikkeld heeft als springplank voor de vele nieuwe bands en projecten uit de stad. Veel musici kiezen JazzFest als de perfecte plek om hun nieuwe project het levenslicht te laten zien. Als organisatie zijn wij hier enorm blij mee en dankbaar voor. Het JazzFest-publiek is hierbij van enorm belang. Zij stellen zich met veel enthousiasme open voor de, vaak nieuwe, muziek die over hun uit wordt gestort.

Wat logistieke wijzigingen
Op 23 maart 2019 zal JazzFest er voor de kenner iets anders uit zien dan bij voorgaande edities. Studio/K en StayOkay hebben beiden een ingrijpende verbouwing achter de rug. De vertrouwde clubzaal SK/3 is omgebouwd tot een prachtige filmzaal. Hier zullen intieme luisterconcerten plaats gaan vinden. Onze focus op kleine bezettingen zal hier erg goed tot zijn recht komen. De directe doorgang van Studio/K naar de grote StayOkay zaal is eveneens verleden tijd. Bezoekers kunnen nu buitenom lopen. Dit betekent een wandelingetje van 50 meter in de frisse lucht.

JazzFest en de Jazz in de stad
Tijdens JazzFest Amsterdam krijg je een inkijkje in wat er, ook op de kleinere podia, zoal in de stad gebeurt. Wij putten uit verschillende scenes, die door het jaar heen weinig met elkaar te maken hebben maar op JazzFest het podium delen. Naast natuurlijk het Bimhuis, Muziekgebouw aan het Ij en andere grote podia, kun je denken aan de actueelste ontwikkelingen bij Trytone in Zaal 100, musici van het muzikanten-collectief Splendor of spelers uit de ‘scene’ van Space is the Place, dat thuis is bij De Ruimte in Amsterdam Noord. Er gebeurt veel in onze stad!

Wat is er verder bijzonder in het programma?
Het programma in de grote StayOkay zaal is ook dit jaar van wereldformaat. Speciaal voor het festival gaat saxofonist Ben Wendel een unieke samenwerking aan met het CvA Large Ensemble. Het belooft een muzikaal hoogtepunt te worden en bovendien een wereldpremière waarbij jonge Amsterdamse musici het podium delen met een van de meest ‘upcoming’ saxofonisten van het moment. Speciaal voor deze gelegenheid worden nieuwe arrangementen van Ben’s muziek geschreven.
Ook brengen we Ian Cleaver (22), een van de jongste trompet talenten voor het eerst samen met het ’s lands oudste jazztrompettist; Ack van Rooyen (89).
De jonge zangeres Anna Serierse krijgt dit jaar een carte blanche. Zij heeft de bekende pianist Harmen Fraanje gevraagd om met haar een duo-concert te verzorgen. Het belooft een spannende samenwerking te worden van twee musici die nog niet eerder het podium deelden.

Natuurlijk zijn er nog veel meer toffe dingen te horen zoals je kan zien in het programma en op de website. Inluisteren kan ook via Spotify: klik hier.

Dit jaar vindt de 8e editie plaats, maar hoe begon het eigenlijk?
Precies 10 jaar geleden begon Felix, toen nog student aan het Conservatorium van Amsterdam, met een maandelijkse jam sessie bij Studio/K. Niet veel later ontstond het idee om ook een festival te organiseren op deze onconventionele locatie. Inspiratie hiervoor kreeg Felix door zijn bezoek aan het Winter Jazz Fest in New York, dat hij vlak hiervoor bezocht. Een belangrijke inspiratie voor naam, opzet en sfeer van het eerste JazzFest Amsterdam in 2011.
Sindsdien laat het festival de wervelende jazz scene van Amsterdam in al z’n veelzijdigheid zien en horen. Een scene die overloopt van vlammend talent en boeiende musici. Verrassende en nieuwe combinaties zijn dan ook goed vertegenwoordigd op onze JazzFest-podia. Amsterdamse jazzmusici uit verschillende stromingen worden op één avond, onder één dak samengebracht.

Wij hebben er heel veel zin in en kijken er naar uit om met jullie een sprankelend JazzFest 2019 te vieren.

Felix Schlarmann en Norbert Kögging