River Adomeit is de Jonge Maker van JazzFest 2024

 

Elk jaar nodigt JazzFest Amsterdam een jong jazztalent uit onder de noemer “Jonge Maker”. Deze jonge muzikant krijgt de vrijheid om nieuwe muziek te presenteren tijdens JazzFest MiniFest en natuurlijk JazzFest Amsterdam. Dat leidt tot spannende nieuwe samenwerkingen tussen musici en speciaal voor deze bijzondere concerten geschreven composities.

Deze week presenteren wij met trots onze Jonge Maker 2024: River Adomeit. River is een veelbelovende bassist en componist afkomstig uit Connecticut, USA. Hij studeerde aan het prestigieuze Oberlin Conservatorium in Ohio en studeerde dit jaar af aan het Conservatorium van Amsterdam.

Wat River Adomeit onderscheidt als jazzmusicus, is zijn samenwerkingen met zowel musici uit de jazz als de wereldmuziekscene. Hij speelde samen met grootheden als Jamey Haddad, Guitar Prasanna, Anat Cohen, Billy Childs, Avery Sharpe, Matt Wilson en Romero Lubambo. Hij heeft zich laten inspireren door deze invloedrijke artiesten en heeft hun ervaringen geïntegreerd in zijn eigen muzikale werk.

River’s spel weerspiegelt niet alleen een diepgaande liefde voor de Amerikaanse jazz, maar ook een oprechte interesse in diverse muzikale tradities van over de hele wereld. Zijn internationale tournees en optredens in landen als Nederland, Brazilië, India, Nepal en Zuid-Afrika hebben zijn muzikale horizon verbreed en zijn muziek verrijkt met unieke invloeden.

Zijn creatieve en gedurfde aanpak van componeren en optreden komt het duidelijkst tot uiting in zijn werk als bandleider van Flatland Prayer, een improviserend kamertrio dat grenzen verkent in zowel compositie als uitvoering.

Tijdens JazzFest MiniFest en JazzFest Amsterdam zal River Adomeit zijn carte-blanche benutten om nieuwe muziek te presenteren en unieke samenwerkingen tussen musici te smeden. Iets om naar uit te kijken!